miércoles, 17 de enero de 2018

Sant Antoni

Biografia del personatge 
Sant Antoni Abat fou un monjo cristià de l'eremitisme que va néixer el 251 a Coma, Egipte. Es suposa que va viure al voltant dels 105 anys per la dieta dura i les feines que feia. El 285 es va retirar a les muntanyes d'Egipte oriental, i el 305 va tornar a la vida comunitària. Amb els seus seguidors va fundar dos establiments a les muntanyes orientals i un altre prop d'Arsinoe. Va veure la restauració d'Atanasi als 104 anys i va morir 17 de gener del 356. És considerat el patró de tots els animals domèstics perquè es conta que cada vegada que veia un animal ferit, el guaria. Va fer el mateix amb un porquet, i aquest per mostrar-li el seu agraïment, va acompanyar-lo la resta de la seva vida, és per això que també se l'anomena sant Antoni del porquet.

           

Llegenda
Es conta que quan tenia 20 anys va sentir la veu de Déu: "Si vols ser perfecte, vés, ven el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor al cel; després vine, segueix-me". Així ho va fer i es va retirar a una cova de Tebes. Allà, el diable el va temptar amb visions mortificants però se'n va resistir. Després, un munt de dimonis el van assaltar de nit i el van apallissar. A la nit següent, els dimonis volien tornar una altra vegada, però Déu va llançar un braç de llum que va espantar als dimonis i aquests no varen retornar mai més.

Festa
Es celebra el 17 de gener i té una gran importància als llocs d'influència cristiana. Als països de parla catalana la festa es coneix com Tres Tombs. A les Illes Balears i al País Valencià es celebren amb la presència de grans focs, fogueres o barraques, d'un tipus especial de dimonis, les botargues i d'un bon nombre de balls, cançons i tradicions gastronòmiques pròpies. A altres poblacions es representa la vida del sant i l'intent dels dimonis en cremar-lo.
A Mallorca, el poble més destacat en aquesta festa és Sa Pobla. Les festes comencen nou dies abans del dia de Sant Antoni i finalitzen a la revetla de Sant Sebastià. Té un caràcter religiós i profà, amb foguerons, cançons, balls i un fort component gastronòmic. La revetla és l'acte central de la festa i té un caràcter popular. Se celebra al vespre de Sant Antoni amb l'encesa dels foguerons. La gent de la vila sopa normalment a les portasses i en qualsevol moment pot sonar el so de les ximbombes. Després de sopar, la gent va anant cantant de fogueró en fogueró amb el vi a les mans.


 Resultat d'imatges de sant antoni sa pobla
Resultat d'imatges de sant antoni sa pobla



Font d'informació:
-https://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_Abat 
-https://ca.wikipedia.org/wiki/Festes_de_Sant_Antoni_de_Sa_Pobla



No hay comentarios:

Publicar un comentario