domingo, 4 de marzo de 2018

Alicia Sintes

Biografia 
Alicia Sintes va néixer el 1969 a Menorca. Va estudiar a l'institut Joan Ramis i Ramis de Maó i després va fer la carrera de física i el doctorat a la Universitat de les Illes Balears. És Professora Titular d'Universitat a l'àrea de Física Teòrica a la UIB i ha realitzat estades postdoctorals, primer com becària Marie Curie i després com investigador senior a l’Institut Max Planck de Física Gravitacional a Alemanya. També va fer investigacions a Portugal, Canadà, Regne Unit, Àustria i Itàlia. Ha publicat més de cent articles científiques en revistes importants com Nature, Nature Physics, Astrophysical Journal Letters... A més de nombrosos capítols de llibre, actes de congressos i informes tècnics. Es va casar el 2008 amb Sascha Husa, també astrofísic i professor a la Universitat de les Illes Balears.


Resultat d'imatges de alicia sintes


Carrera científica
La seva investigació es centra en l'estudi d'ones gravitacionals. És experta en l’estudi i recerca d’estrelles de neutrons i en sistemes binaris de forats negres. Participa en grans projectes internacionals com: consells científics de LIGO (Estats Units) i GEO (Alemanya), principals detectors d'ones gravitacionals en l'actualitat; LISA, projecte conjunt de NASA i ESA. A més, és una del 17% de dones científiques que formen part del projecte LIGO.
Una de les intervencions més famoses d'aquesta dona és en una entrevista feta el 2007, on deia que en 2015 o abans, es detectaran ones gravitacionals procedents de grans cataclismes a l'Univers. I així va ser, el 14 de setembre de 2015 es va produir la fusió de dos forats negres de massa entre 29 i 36 vegades la del Sol, que es va produir fa 1.300 milions d’anys i que observem ara, va alliberar una energia equivalent a 3 vegades la massa del Sol en forma d’ones gravitacionals. 

Premi Nobel de Física 2017 
La detecció de les ones gravitacionals que es varen produir per primera vegada el 14 de setembre de 2015 va ser premiada amb el Nobel de Física i el Princesa de Asturias el 2017. Tothom parla de què na Alicia va cumplir una predicció, la de la teoria de la relativitat general, i ho fa després d'un segle des de que Einstein ho va proposar. Un altre punt destacat és que Alicia Sintes dirigeix l'únic grup espanyol que ha participat en aquesta investigació des del principi.


Resultat d'imatges de alicia sintes premio nobel





Font d'informació:

No hay comentarios:

Publicar un comentario